Streda - 24. 06.


 

Spišské divadlo Spišská Nová Ves

24. 06. / 9:00 – 10:40 / Národný dom

Rozprávka, ktorá vznikla na motívy knihy Antona Marca Spišské povesti a zbierky spišských rozprávok Nešťastné peniaze od Konštantína Palkoviča, ponúka prierez regionálnymi mýtmi a legendami. Dvaja priatelia, Jano Pitoňák a Ondro Zelina, spolu putujú s krčahom zázračnej vody, pomáhajú obyvateľom celého spišského regiónu, prekabátia tetku Choleru, porazia zlého draka a spoznajú nových priateľov.

24. 06. / 11:00 – 13:00 / Študovňa

Reflexia vybraných inscenácií predchádzajúceho festivalového dňa.

24. 06. / 14:00 – 16:00 / Študovňa

Päť festivalových popoludní sme vyhradili na stretnutia mladých nadšencov divadla s profesionálnymi divadelníkmi. Divadelná dielňa priblíži žiakom 2. stupňa ZŠ jednotlivé umelecké profesie, ktoré si budú môcť aj prakticky vyskúšať. Ukážku prvých tvorivých pokusov mladí divadelníci verejne odprezentujú v piatok 26. 6. o 14:00 v Študovni SKD. Dielňu pripravila Wachumba – zážitkové tábory a školské pobyty v spolupráci so Slovenským komorným divadlom Martin.

Mestské divadlo Žilina

24. 06. / 16:00 – 17:30 / Štúdio

Text jedného z najrešpektovanejších autorov súčasnej ruskej drámy spája niekoľko osudov v jeden večer. Obyčajní ľudia, opantaní chvíľou slobody a pravdy, prežívajú v alkoholickom opojení momenty, ktoré posúvajú hranice a menia ich životy. Na dne pohárika sa ukrýva tá najzákladnejšia túžba. Túžba po láske, pravde, po niečom ozajstnom a intenzívnom. Hra Opití je jedinečným a odvážnym pokusom pozrieť sa na človeka v momente, keď sa cíti zraniteľne a božsky zároveň. Autor sa pohráva s myšlienkou, že Boh sa prihovára k svetu cez tých, ktorí sú opití.

24. 06. / 17:30 – 18:00 / Divadelné námestie

Muzikanti s prevažne autorskými skladbami z dielne lídra kapely Rasťa Novotného

Dezorzovo lútkové divadlo Bratislava

24. 06. / 18:00 – 19:30 / Divadelné námestie

Nový hororový muzikál jediného bábkového divadla pre dospelých na Slovensku je inšpirovaný literárnou klasikou i čiernobielym filmom z raného obdobia kinematografie. Opäť vdýchlo život nestarnúcej legende o veľkej láske, ktorá siaha až za hrob. Oceňovaná divadelná kompánia sa chopila nesmrteľného príbehu o obludnom experimente šialeného vedca Dr. Frankenstaina a spracovala ho s typickým, sebe vlastným čiernym humorom, šarmom a neošúchaným pátosom, ako aj veľkou úctou voči svetoznámej predlohe. Pred divákom sa odvíja tragédia i večná božská komédia. V inscenácii sa snúbi krása s ošklivosťou, láska s nenávisťou, literárna gotika s hlasnou jarmočnou atrakciou.

Divadlo Andreja Bagara Nitra

24. 06. / 19:00 – 21:30 / DO Strojár

Baladický príbeh nenaplnenej lásky a túžby nájsť vlastné šťastie vo svete plnom predsudkov. Tvrdý boj ženy o presadenie svojho práva na šťastie, hľadanie úniku z daných pravidiel. Dej hry sa odohráva na slovensko-moravskom pomedzí, autorka hru napísala v štylizovanom moravsko-sliezskom dialekte. Dokonca aj názov je novotvarom, ktorý až potom prešiel do slovníka českého jazyka. Gazdiná roba je žena, ktorá žije s hospodárom, ale nie ako jeho právoplatná manželka.

24. 06. / 21:30 – 22:00 / Divadelné námestie

Muzikanti s prevažne autorskými skladbami z dielne lídra kapely Rasťa Novotného

24. 06. / 22:00 – 23:30 / Divadelné námestie

Kapelu založil herec, hudobný skladateľ a absolvent filmovej réžie Milo Kráľ. Na koncerte predstaví nové CD s vlastnými skladbami, ktoré upravil do rockovej podoby. Kapela má v repertoári vyše 20 skladieb, z nich niektoré boli súčasťou rôznych divadelných inscenácií, a zvyšok tvoria autorské „nedivadelné“ piesne.

Štúdio 12/ Divadelný ústav Bratislava

24. 06. / 23:45 – 00:45 / Štúdio

V dráme Jany Juráňovej ožívajú postavy štyroch známych žien – Adely Ostrolúckej, Aničky Jurkovičovej, Maríny Pišlovej a Antónie Sekovičovej, ktorým sekunduje jediný muž Ján Kalinčiak. Počas života sa nikdy nestretli, ale na javisku dostávajú príležitosť hovoriť o svojich túžbach, pocitoch a životných cieľoch. Ženy zviazané s významnými osobnosťami slovenskej histórie už nestoja v úzadí, ale stávajú sa protagonistkami dejín, manifestujú svoj intímny vzťah k slovenským velikánom.


Slovenské komorné divadlo Martin, Divadelná 1, 03601 Martin, Slovenská republika