Piatok - 22. 06.


 

Bábkové divadlo Žilina

22. 06. / 09:30 – 10:30 / Národný dom

Poľská autorka bábkových hier Marta Guśniowska odkrýva pre detského diváka náročné témy. Výborný je aj jej text o husi, čo nemá zmysel života, preto hľadá šelmu, ktorá by jej trápenie ukončila a zožrala ju. Režisér Šimon Spišák posunul Guśniowskej bábkovú hru k činohre, to jej však neubralo na kvalitách. Pridanou hodnotou inscenácie sú aj herecké výkony, v ktorých sa protagonisti nespoliehajú na prvoplánový humor.

22. 06. / 11:00 – 13:00 / Študovňa

Reflexia vybraných inscenácií predchádzajúceho dňa. Na každú diskusiu pozývame zástupcov divadiel, ako aj jednotlivých tvorcov. Diskusia je otvorená pre verejnosť, môžete ju tiež naživo sledovať prostredníctvom festivalovej stránky a facebooku.

Slovenské národné divadlo Bratislava

22. 06. / 15:00 – 16:05 & 19:00 – 20:05 / Štúdio

Doposiaľ prvé slovenské javiskové uvedenie známej Dostojevského novely Krotká otvára tému existenčného postavenia ženy v nerovnom partnerskom vzťahu. Príbeh o zakomplexovanom majiteľovi záložne, ktorý psychicky utýral svoju oveľa mladšiu ženu, vyvoláva zásadné etické a vzťahové otázky. Režisér Eduard Kudláč v poetike jemu vlastnej sústreďuje celú inscenáciu najmä na pozoruhodný výkon herca Richarda Stankeho.

Teatro Tatro Štúdio

22. 06. / 15:30 – 16:20 & 17:30 – 18:20 / Stan na námestí

Deti sa ocitnú v divokom svete rozprávok, v nudnom lese plnom nudných zvieratiek, ale aj vo svete, kde „áno“ nie je vždy „áno“ a mucha nemusí byť mucha.

Bábkové divadlo Žilina

22. 06. / 16:30 – 17:45 / Námestie

Aké je to – byť iný? Akú váhu majú slová? Môžeme svojím konaním ovplyvniť život ľudí okolo nás? Ako? To všetko nám prezradí pouličná inscenácia plná hravosti a humoru na motívy rozprávky slávneho dánskeho rozprávkara o škaredom káčatku, z ktorého sa stala krásna labuť.

Divadlo Alexandra Duchnoviča Prešov

22. 06. / 17:30 – 19:00 / Národný dom

Nadčasový Kráľ Ubu Alfreda Jarryho o nenásytnej túžbe po moci je po Dostojevského Posadnutých v krátkej dobe už druhou spoluprácou Divadla Alexandra Duchnoviča s režisérom Braňom Mazúchom. Režisér v inscenácii vedome potláča mimiku a emócie hercov – nejde mu o psychologizáciu, ktorá je bližšia ich hereckému naturelu, ale vedie ich k fyzickému divadlu a štylizácii. Výsledkom je herecký experiment – groteskný politický kabaret vystavaný s dôrazom na doslovnú absurditu bez dvojzmyslov.

Divadlo Štúdio tanca Banská Bystrica

22. 06. / 22:00 – 23:00 / STROJÁR

Každého z nás občas prenasledujú prízraky. Niektoré nás navštevujú v noci, iné zas márne hľadáme celý život. Ich neviditeľná prítomnosť nás vedie k hľadaniu vlastnej túžby. Podnecuje to najlepšie v nás, ale aj zvádza a ničí. Máme sa nechať zviesť?

o. z. per. ART v spolupráci s Divadlom Astorka Korzo´90

22. 06. / 22:30 – 00:15 / Národný dom

Dramaturgicko-režijná dvojica Lenka Garajová a Michael Vyskočáni prináša na javisko problémy mladej generácie. Cez intímnu drámu súčasného britského autora Duncana Macmillana Pľúca stavajú do kontrastu celosvetové ekologické problémy a lásku dvoch ľudí. Vo vzduchu visí otázka: je dôležitejšie zachrániť planétu alebo vlastný vzťah? V inscenácii sa  pozornosť sústreďuje najmä na sugestívne herectvo Ivany Kubáčkovej a Michala Režného.


Slovenské komorné divadlo Martin, Divadelná 1, 03601 Martin, Slovenská republika